Plastic, van probleem naar oplossing

Tuesday, April 11, start 20:00, entrance: free

Op 11 april organiseert De Ruimte samen met Stichting KLEAN en WASTED een avond waarin plastic central staat; een materiaal dat een cruciale rol speelt in ons dagelijks leven. Tijdens deze avond zullen we door middel van 2 workshops verschillende perspectieven op plastic onderzoeken.

 Entree is gratis, maar reserveren is prettig: info@wastedlab.nl

PLASTIC-O-HOLIC ANONYMOUS MEETING
Socioloog en WASTED plastic educator Elisha Weeber introduceert de deelnemers in de wereld van plastic. WASTED in een buurtinitiatief om plastic afvalscheiding te motiveren en sinds 2015 actief in Amsterdam Noord.

Tijdens deze educatieve workshop gaan we in op zowel de problematiek als de waarde van plastic afval. We starten met een Plastic-O-holics Anonymous meeting: een vertrouwelijke bijeenkomst om je plastic verslaving te behandelen. Ontmoet lotgenoten, deel je ervaringen en leer over de beste behandelmethoden. Na deze sessie volgt een spoedcursus Plastic Archeologie waarin we de verschillende soorten plastic bestuderen en de mogelijkheden deze te recyclen.

PETER SMITH: HOE MAAK JE VAN EEN  PROBLEEM EEN OPLOSSING?
Peter Smith is oprichter van stichting KLEAN: Klagen Loont Echt Absoluut Niet. Klean stelt zich als doel om ‘de klager’ te veranderen in iemand die iets doet aan het probleem waar hij over klaagt. Momenteel richten wij ons op mensen die klagen over zwerfafval. Peter ontdekte zelfs dat als iedereen die ooit wel eens geklaagd heeft over zwerfafval een stukje per dag zou opruimen, er dan zelfs te weinig zwerfafval in Nederland zou liggen.

Peter geeft niet alleen lezingen maar maakt ook enorme kunstwerken van zwerfafval. in 2012 dreef de Wereld van Zwerfvuil in het IJ. Afgelopen zomer lag er tijdens de Olympische Spelen een 12 meter groot beeld op het strand van Rio. Met een Europese versie is Peter nu nog bezig: de Plastic Madonna. Maar het gaat peter niet om het beeld, het gaat hem erom om de grootste paradigma-shift ooit in te luiden. Of dat gaat lukken is de vraag, maar de moeite van het proberen waard.

Wat wel gaat lukken: u gaat voortaan op een andere manier naar zwerfafval kijken.