Buurtkeuken: Peruaanse avond

Zondag 19 januari, vanaf 18 uur

Madeinusa

Op zondag 19 januari kookt Beatriz Bacilio Peruaans bij De Ruimte.

De Peruaanse keuken kenmerkt zich onder meer door een zeer grote variëteit aan ingrediënten. Aardappelen, mais, paprika’s, spaanse pepers en quinoa… Deze gewassen kennen hun oorsprong in het Andesgebergte.

 

Voorgerecht : Papa a la Huancaina €3
Aardappelen in speciale, licht pittige kaassaus, op een bedje van sla, gegarneerd met zwarte olijven en hardgekookte eieren.

Papa a la Huancaina is een bekend recept uit de Peruaanse cuisine. Volgens de verhalen is de naam van dit gerecht halverwege de negentiende eeuw ontstaan, ten tijden van de aanleg van een spoorweg tussen havenstad Callao en de Centrale Andes. Het eten voor de werklieden die aan dit project werkten werd gemaakt door vrouwen uit Huancayo, een stad op 3200 meter hoogte in de centrale Andes. Zij maakten aardappels in een saus van kaas, gemengd met rocoto (een Latijns-Amerikaanse pepersoort) en melk en versierd met hardgekookte eieren.

Later verspreidde het gerecht zich naar andere gebieden in Peru en andere landen in Latijns-Amerika en ontstonden er velerlei varianten. Rocoto werd op veel plaatsen vervangen door Aji amarillo (een Zuid-Amerikaanse chilipeper). Naar schatting zijn er meer dan 100 soorten Spaanse pepers, in Peru aangeduid met het woord aji. Ze zijn er van uiterst mild, zoals de veelgebruikte smaakmaker aji panca, tot uiterst scherp, zoals de rocoto, die qua vorm en grootte verraderlijk veel op de paprika lijkt.

 
 

Hoofdgerecht vegetarisch: Guiso de quinoa  €8
Stoofpot van quinoa met groenten in een romige saus.

Quinoa (uitspraak kien-wah) wordt steeds bekender in Nederland. In Peru is het al lange tijd een belangrijke voedselbron. De plant behoort niet tot de granen, maar de zaden worden op een vergelijkbare manier bereid en gegeten, vaak net zoals rijst of couscous. Quinoa bevat geen gluten.
 
Guiso de quinoa

 

Hoofdgerecht: Carapulcra de pollo y chancho €10
Stoofpot van gedroogde aardappeltjes met kip, spekjes en speciale Peruaanse pepers.
Aardappelen bestaan in Peru in talloze variëteiten. Zo zijn er bijvoorbeeld zoete aardappelen, aardappelen die tijdens het koken uit elkaar vallen tot poeder (zeer geschikt voor puree), en gevriesdroogde aardappelen. Deze werden reeds door de Inca’s overdag eerst in de hete zon te drogen gelegd en ‘s nachts bevroren ze. Het resultaat is een gekrompen, gedroogde aardappel ter grootte van een boon. Hier wordt het Andes-gerecht carapulcra van gemaakt.

 
Carapulcra de pollo y chancho

 

Toetje : Mazamorra morada €3,50
Dit toetje wordt gemaakt van paarse mais, ananas en vruchten.
In de Andes wordt ook veel maïs gebruikt, waarvan ook vele soorten bestaan, zoals de paarse variant waarvan drankjes en toetjes worden gemaakt.

 
Mazamorra morada

 

Film: Madeinusa
Na het eten kijken we de film Madeinusa (2006, Claudia Llosa). De film volgt Madeinusa, een veertienjarig meisje in een afgelegen, zeer religieus dorpje in de Peruaanse Andes. Elk jaar verkeert het dorp tussen Goede Vrijdag en Pasen in een staat van chaos. Zonde bestaat niet en alles is geoorloofd. De film is gratis toegankelijk.

Reserveren voor het eten kan via info@cafederuimte.nl. Reserveer snel, want de maaltijden zijn beperkt voorradig.